art

Pazartesi, Ağustos 28, 2006

MTV video müzik ödüllerinde biz ne kazanırız?

MTV Video müzik ödülleri 31 Ağustos'ta sahiplerini bulacak. Ancak ben bu sene biraz farklı bir gözle izliyorum geri sayımı.
MTV, törenin 2 yıl sonra tekrar New York'ta gerçekleşmesini entegre pazarlama iletişimi yöntemlerini kullanarak kutlamaya karar vermiş. Şehrin etrafını promosyonlar, konserler ve çeşitli etkinlikler sarmış merkezine de güzel bir web sitesi yerleştirmiş: VMA NYC 2006

Her ne kadar ödülleri evimdeki 37 ekran televizyondan seyredecek olsam da siteye entegre olmaya karar verdim.
Sitenin en güzel bölümü ile başlıyorum: Gece hayatı, sanat, tarih, otel, yemek, alışveriş, spor ve müzik gibi çeşitli konularda New York'un trendlerini yakalayan ve önerilerde bulunan bir harita. İçeriği "arkadaşlar" ve "kullanıcılar" tarafından oluşturuluyor. Arkadaşlar oldukça tanıdık: psfk, coolhunter ve turnhere gibi trend belirleyici siteler. Kullanıcılar ise bizler oluyoruz, yani yine bir web 2.0 mucizesiyle karşı karşıyayız.

Sitede ayrıca envai çeşit oyuncak var: Ünlüler, müzik, moda ve şehirle ilgili enteresan siteler, videolar, duvar kağıtları, sanatçılardan şehir önerileri, çeşitli promosyonlar ve masa üstü VMA habercisi gibi.

Yarışmanın iletişiminin merkezi bu site olsa da şehirde de ciddi bir hareket yaşanıyor. Yakın çevredeki restoran, kafe ve barlarda özel VMA menüleri ve törene bağlı promosyonlar veriliyor. İletişimi güçlendirmek için 250.00 tane özel tasarımlı metro bileti basılmış. NY caddelerinde gezerek "Moonman" kartları dağıtan özel ekipler ise insanların siteye yönlenmelerini sağlıyor. Kartttaki şifre ile siteden 2 adet ücretsiz şarkı indirilebiliyor.

Belli ki New York MTV ödüllerini özlemiş, gelişini tam anlamıyla şenliklerle kutluyor. Ama burada asıl altının çizilmesi gereken konu MTV'nin kendisini konumlandırdığı platform.
Sadece Amerika'da 20'nin üzerindeki müzik kanalı, dijital müzik dünyasının güçlü oyuncuları i-tunes ve Napster dışında videoları derhal! izlediğimiz youtube, google video gibi platformlar ve genç hedef kitlelere müzikle ulaşmayı hedefleyen Pepsi gibi markalar da MTV'nin doğrudan rakipleri artık. Rekabet sinyallerine karşı MTV de artık iletişimini planlarken sadece televizyonda değil metroda, sokakta ve gençlerin en fazla bulunduğu yer olan internette de var olmaya başladı.

MTV Zaman Tüneli
Ağustos 1981: MTV kuruldu
Aralık 1981: 2.1m aboneye ulaştı
Mart 1982: "MTV'mi istiyorum kampanyası başlatıldı.
1982: MTV logosu tanıtıldı
Eylül 1984: İlk Video Müzik Ödülleri verildi.
Temmuz 1985: LiveAid yayına başladı
1986: İlk izleyici istek programı "Dial MTV" başladı
Ağustos 1987: MTV Avrupa kuruldu
Nisan 1995: 'Jimmy the cab driver' reklam filmi yayınlandı
Ekim 1995: www.mtv.com kuruldu
Ağustos 1996: MTV2 açıldı
Ekim 1997: MTV Birleşik Krallık ve İrlanda açıldı
Mart 2002: The Osbournes başladı
Ağustos 2003: Madonna, Britney Spears and Christina Aguilera Video Müzik Ödülleri'nde
Ocak 2005: 3G video servis başlatıldı
Nisan 6 2005: MTV Overdrive açıldı
Mayıs 2006: Dijital müzik servisi MTV Urge açıldı
Ağustos 2006: Video Müzik Ödüllerinde ilk online MTVOverdrive yayını

Bu arada Eylül 2006'da MTV Türkiye ofisinin açılması ile 2008'de ödüllerin İstanbul'da yapılacağını da hatırlatalım.
Yazımı, biraz da müzik diyerek, şu temenni ile bitirmek istiyorum. Mümkünse James Blunt bir ödül daha almasın :)

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Burada yapılacak olan VMA olmayacak muhtemelen, EMA olacak: European Music Awards. Küçük bir ayrıntı ama iki ayrı marka olduğu için belirteyim dedim. Yazıya bayıldım, ellerine sağlık :)

Ağustos 29, 2006  
Blogger Meltem Günyüzlü said...

Haklısın ya, avrupa müzik ödülleri olacaktı. Nasıl atladım!
Bu arada viki'ye selam, size mutluluklar :)

Ağustos 30, 2006  

Yorum Gönder

<< Home